Konijnenuil - Athene cunicularia

De meest speciale eigenschap van de Konijnuil is ongetwijfeld dat de vogel asynchroon kan vliegen. Dat wil zeggen dat hij zijn vleugels niet tegelijkertijd omhoog of omlaag heeft. Op deze manier is de vogel een stuk wendbaarder. De Konijnuil is één van de weinige vogels die dit kan.

Voedsel in de natuur

Het menu van de Konijnuil hangt af van de periode en plaats waar hij leeft. Grote insecten als sprinkhanen en kevers vormen een groot gedeelte van het menu. Kleinere zoogdieren als muizen, ratten en eekhoorns zijn ook vaak een prooi voor de vogels. Minder vaak komt het voor dat reptielen en klein gevogelte deel van hun voeding uitmaken. Daarnaast is de Konijnuil de enige uil die fruit en zaden eet.

Voedsel in de dierentuin

Konijnuilen krijgen in de dierentuin kleine zoogdieren te eten. Dit zijn muizen, ratten en ééndagskuikens.

Gedrag

Konijnuilen leven in groepsverband. Dit is erg ongewoon voor een uilensoort. Dat doen ze in groepen van ongeveer twaalf dieren. Deze groepen bestaan dan uit meerdere paartjes. De mannelijke Konijnuilen blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Vrouwtjes hebben deze eigenschap in principe ook, maar willen nog wel eens uit de groep verdwijnen om vervolgens een andere partner te vinden.

Bedreiging

Omdat de konijnuil op vlakke, open gebieden als de savanne en graslanden leeft, verdwijnt zijn leefgebied in groot tempo. Deze gebieden worden namelijk in snel tempo bebouwd en zo blijft er weinig ruimte over voor de konijnuil. In de periode van 1980-1990 is de populatie van de dieren met 60 % afgenomen. Dit is de reden geweest om het dier op de lijst van bedreiging te plaatsen. Deze vogel leeft in Artis

Bron: https://www.zoo-info.nl